keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Banana bread ja muita amerikkalaisia ihanuuksia

Olen toivottoman rakastunut amerikkalaisiin herkkuihin. Ehkäpä yksi syy ihastukseeni on nostalgia, tiedä häntä, mutta jokatapauksessa mieleni aina kääntyy amerikkalaisten herkkujen pariin ja foodnetworkin reseptitaivaaseen. Sieltä tälläkin kertaa kaivelin mukavan yksinkertaisen banaanileipäohjeen, kun viikko sitten ostetun banaanitertun jäänteet uhkasivat päätyä roskakorin pohjalle. Banaanileipähän on ihanalla tavalla herkullinen makea leipä, joka Suomessa auttamatta nimettäisiin kakuksi ja nautittaisiin kahvileipänä. Vaan ei Pohjois-Amerikassa, jossa leipä on nimenomaan leipä siinä mielessä, että monet sipaisevat viipaleen päälle voita ja nauttivat herkun osana aamiaista. Kukin herkutelkoon tyylillään, mutta suokaa itsellenne pieni hemmotteluhetki ja maistakaa tätä voin kera... tai sitten herkullisella kuorrutuksella kruunattuna!

5 dl vehnäjauhoja tai himpun verran vajaa...
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria, laitoin puolet fariinisokeria
4 hyvin kypsää banaania
1,25 dl öljyä
1 tl kanelia

(n. 1,5 dl saksan-, pekaani- tai macadamiapähkinöitä)

Yhdistä jauhot ja nostatusaineet. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää vaahtoon öljy, soseutetut banaanit ja kaneli. Lisää jauhoseos kolmessa erässä varovasti sekoittaen. Lopuksi sekoita mukaan pähkinät. Kaada taikina kahteen leipävuokaan ja paista 170 asteessa n. 1 tunti.

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1/2 sitruunan mehu

Sekoita ainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet leivät. Puolita tietenkin ohje, jos haluat kuorruttaa vain toisen leivistä.



Kaksitoista ja puoli vuotta sitten maistoin elämäni ensimmäisen kerran maapähkinävoipiirasta (mikä nimihirviö suomeksi, mielessäni tämä on aina ollut ja tulee aina olemaan peanut butter pie), ja minut oli hurmattu loppuiäkseni. Kuitenkin vasta nyt, kaksitoista ja puoli vuotta myöhemmin, elämäni 31. vuotena sain reseptin käsiini ja rohkaistuin soveltamaan jenkkireseptiä suomalaisiin oloihin. Herkku tuli popsittua parempiin suihin ennen kuin ehdin ajatella kuvan ottamista, joten kuva päivittyy tänne sitten jokin toinen kerta - toivottavasti kuitenkin vielä tämän vuoden aikana.

Peanut butter pie

Pohja:
150g Digestive-keksejä
65 g voita

Täyte:
115 g tuorejuustoa
1,25 dl maapähkinävoita
1,25 dl maitoa
2,5 dl tomusokeria
1,2 dl kuohukermaa
1 rkl vettä
1 liivatelehti

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.

Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele muruseos 20-24cm halkaisijaltaan olevaan (irtopohja)vuokaan ja nosta vuoka jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto, maapähkinävoi, maito ja tomusokeri hyvin sekaisin. Liuota liivatelehti tilkaan kuumaa vettä ja lisää hiukan jäähtyneenä seokseen. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto. Kaada täyte vuokaan ja laita vuoka pakastimeen ainakin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Ota piiras sulamaan puoli tuntia ennen tarjoilua. Piiraan tulee olla ihanan viileää suuhun mennessään!

2 kommenttia:

Milk kirjoitti...

älyttömän hyväääää banana breadia!!! <3

Arya kirjoitti...

Voi, onpa kiva kuulla, että maistui!!